Izgradnja betonskog bazena

Ukoliko ste se odlučili na izgradnju arimirano betonskog bazena, potrebno je da imate neke osnovne informacije. Ovo uputstvo će Vam pomoći da bolje razumete način i tok izgradnje, ali i da dugo uživate i pravilo održavate kvalitet vode u njemu.

1. Izbor vrste bazena

Armirano betonski bazen može biti izgrađen kao skimerski ili prelivni bazen. Ukoliko je u pitanju porodični bazen manjih dimenzija, tada se češće pristupa gradnji skimerskih bazena, dok se za polu-javne i javne namene preporučuje izgradnja prelivnih bazena. Odstupanja uvek mogu da postoje, tako da je moguće i da porodični bazeni budu prelivni.
Skimerski bazeni su jeftiniji za izgradnju i prečišćavanje vode se vrši na osnovu horizontalne cirkulacije vode sa jedne strane bazena ka drugoj (od mlaznica ka skimeru). Kod prelivnih bazena prečišćavanje vode se vrši prelivanjem vode u prelivni kanal, odakle se voda dalje sliva u kompenzacioni bazen.

Slika 1. Skimerski i prelivni bazen

skimer1 53ccc

 2. Izbor mesta za izgradnju bazena

Kada ste doneli odluku o vrsti bazena (skimerski vs. prelivni), potrebno je odrediti mesto za izgradnju bazena. Na donošenje odluke o mestu gde će biti pozicioniran bazen utiču sledeći faktori:
• osunčanost mesta;
• udaljenost bazena;
• otvorenost prostora;
• izloženost okruženju.
Bazen treba da bude lociran na najsunčanijem mestu u vašem dvorištu kako bi voda u Vašem bazenu bila izložena sunčevim zracima i omogućila potpuno uživanje. Kada se govori o udaljenosti bazena, potrebno je voditi računa o dostupnosti terena za sam tok izgradnje (pristup mašina zemljištu, vršenja iskopa i uklanjanja zemlje, mogućnosti izvođenja kanalizacije i el.energije). Takođe, bazen treba da bude lociran dalje od puta i ne bi trebalo da bude izložen vetrometini i da u njegovoj okolini bude flore (npr. listopadnog drveća) koja može zahtevati dodatno angažovanje oko održavanja bazena.

3. Idealno vreme za početak radova

Idealno vreme za početak građevinskih radova je već kraj marta, početak aprila, odnosno kada vremenski uslovi to dozvole. Ukoliko se počne sa izgradnjom bazena u aprilu, sasvim je sigurno da ćete do početka sezone imati spreman bazen da uživate u njemu tokom leta.

4. Građevinski radovi

Građevinski radovi predstavljaju jedan od složenijih procesa koji se sastoji iz sledećih segmenata:
• Iskop zemljišta;
• Tamponiranje zemljiša;
• Postavljanje sloja tzv. mršavog betona;
• Postavljanje betonske ploče.* *
Kod betoniranja bazena mora biti korišćen vodonepropusni beton zbog čega je nedopustiva pojava pukotina. Zidovi ne smeju biti tanji od 20cm. Precizno se ugrađuju svi elementi u beton koji svojim oblikom omogućavaju ugradnju hidrotehničke opreme. Okvirne cene izvođenja građevinskih radova date su u narednoj tabeli.

Tabela 1. Cenovnik građevinskih radova*

Dimenzije bazenaSkimerskiPrelivni
7x3x1,6€ 5.800€ 7.300
8x4x1,6€ 6.400€ 7.500
10x5x1,6€ 10.200€ 12.500
12x6x1,6€ 12.700€ 15.000

* Cene su date okvirno ali približno tačno. Moguća su odstupanja u zavisnosti od uslova i građevinske firme. U cenu su uračunati: mašinski iskop zemlje, tamponiranje zemljišta, postavljanje mršavog betona, nabavka armature, vezivanje i ugradnja, šalovanje podne ploče, demontaža oplate i čišćenje gradilišta, izrada mašinske sobe.

5. Hidroizolacija

Hidroizolacija bazena je važan segment u izgradnji bazena i potpomaže povećanju vodonepropusnosti betona, kao i bolje prianjanje staklenog mozaika na samu podlogu. Neophodan materijal u ovom segmentu može se svesti na nekoliko proizvoda:
• Sika Water Bar – fleksibilne zaptivne trake koje se karakterišu visokom izdržljivošću i omogućavaju nepropusnost.
• Sika 1K – materijal za hidroizolaciju ispod cementnih podloga i pločica. Posebno su predviđeni za hidrotehničke konstrukcije. Nanosi se u dva sloja.
• Sika Seal Tape – elastična i vodonepropusna traka za spojeve i ivice koje su izložene vodi.
• Isomat lepak ak-elastic a+b – Dvokomponentni elastični lepak za pločice. Pogodan za lepljenje svih tipova zidnih i podnih pločica, a u kombinaciji sa AQUAMAT-ELASTIC formira idealni sistem za hidroizolaciju i lepljenje.
 Sika Ceram Clean Grout – Jednokomponentna masa za fugovanje.*
• Isomat Multi fil smalto fug masa – obojena masa za fugovanje na bazi cementa obogaćena smolama. Obezbeđuje visoku mehaničku čvrstoću, odličnu stabilnost boja i vodonepropusnost. Sadrži specijalne antibakteriološke dodatke koji sprečavaju razvoj bakterija u fug masi.

Tabela 2. Potrošnja hidroizolacionog materijala

Hidroizolacioni materijalPotrošnja
Sika Lastic 1k3-4 kg/m2
Sika Ceram 2303-4 kg/m2
Sika Ceram Clean Grout3-4 kg/m2
Sika Ceram T latex7,25l na džak od 25kg
Sika Ceram Latex Grout0,28 kg/m2
Isomat lepak ak-elastic a+b1-4 kg/m2
Isomat Multi fil smalto fug masa0,2-2kg/m2

*Uz Sika Ceram 230 preporučuje se korišćenje aditiva Sika Ceram T latex, dok se uz Sika Ceram Clean Grout preporučuje korišćenje Sika Ceram Latex Grout.

6. Oprema za bazene

Odabir opreme za bazene podrazumeva kupovinu i montažu osnovne opreme: filteri za bazene, pumpe za bazene, skimeri za bazene, mlaznice, slivnik, cevi i fiting, elektrooprema za bazene, rasveta u bazenu i potrebnih elementa, merdevine za bazene i dodatnih atrakcija po želji kupca (vodene pečurke, lastin rep). Što se ponude opreme tiče, uvek se mogu napraviti dve ponude – jeftinija i skuplja, a po kvalitetu približno jednaka. Razmislite o osvetljenju bazena, halogenoj ili led rasveti, daljinskom upravljanju rasvetom i drugim pozicijama koji determinišu cenu. Izbor je na Vama.

7. Održavanje bazena

Kada ste konačno završili sa građevinskim radovima, montirana je oprema i napunili ste bazen vodom, postoji još jedan korak koji je potrebno načiniti kako biste u potpunosti uživali. Taj korak se odnosi na hemijski tretman vode. Preporučujemo korišćenje hemije  za bazene Dpool za maksimalni učinak. Detaljnije o doziranju hemije pročitajte ovde.
To je to! U 7 koraka uspeli ste da stvorite svoje malo carstvo i potrudite se da uživate u njemu.

Pregledi: (1352)