Priprema bazena za zimsku sezonu

Kada se završi sezona kupanja i dođe zima, potrebno je da se proveri bazen i sva njegova oprema. U našim klimatskim uslovima potrebno je obezbediti odgovarajući tretman vode u zimskom periodu po određenom toku. Uobičajeno je da bazene koji su obloženi PVC lajnerom tokom zime držimo napunjene vodom. Nemojte ostaviti bazen prazan tokom zime jer to može štetno delovati na PVC lajner, a sa druge strane značajno smanjuje stabilnost bazena. Isto je potrebno učiniti i u slučaju da je bazen obložen staklenim mozaikom Završni postupak isključivanja je sledeći:

  1. Očisite bazen i isperite filter (cca. 3 – 5 minuta).
  2. Podesiti nivo ph vrednosti između 7,2 i 7,6.
  3. Dodati šok hlor – 15g na m3
  4. Dozirati zimsku hemiju za bazen:
  • Wintersleep – na kraju sezone, pre nego što se prekine sa održavanjem i izvrši tretman vode (podešavanje ph vrednosti i hlora) dozirati 30ml na m3vode.
  • Winterdispenser – za bazene do 50 mstavite dispenser na sredinu bazena obavezno ga pričvrstiti za obalu kako ne bi potonuo. Za bazene preko 50 mpotrebno je dodati još jedan dozator na svakih 50 mvode.
  1. Uključite filtraciju kako biste obebzedili da se hemija raširi u čitavom bazenu.
  2. Isključite električnu energiju na glavnom prekidaču (kutija sa osiguračima).. Ako postoji potapajuća pumpa potrebno je da ostane priključena na el. energiju.
  3. Ispustiti nivo vode ispod nivoa skimera i mlaznica, u mlaznice postaviti čepove.
  4. Uklonite merdevine, obrišite ih i odložite na suvo mesto.
  5. Uklonite poklopac pumpe i izvadite korpu filtera. Izvadite čepove za odvod iz kućišta pumpe i predfiltera kućišta. Pumpu treba skinuti sa sistema i skladištiti u zatvorenom prostoru. Ukoliko se pumpa stavlja u toplu prostoriju potrebno je u predfilter pumpe sipati destilovanu vodu i zatvoriti predfilter kako bi dihtung konstantno bio pod vodom. Sa druge strane, ako pumpu držite u hladnoj prostoriji, potrebno je skroz ispustiti vodu iz pumpe.
  6. Ako bazen ima dozirne pumpe sa sondom, sonda mora da se isključi i ubaci u teglu i unese u kuću, sonda mora non-stop da bude pod vodom kako ne bi izgubila svoje dejstvo. Takođe, elektroniku je potrebno skinuti sa sistema i skladištiti u normalnim uslovima.
  7. Ako bazen ima elektrolizu, potrebno je skinuti sa sistema i skladištiti je u normalnim uslovima.
  8. Ako bazen ima UV lampu i uv lampa ima elektroniku obavezno bi trebalo da se skine. Ako je uv lampa bez elektronike ne mora da se skida.
  9. Ako bazen ima elektrogrejač, potrebno je da se odvoji spojnica između filtera i grejača tako da se sva voda izvuče iz grejača. Takođe je potrebno i sa svakom cevkom u mašinskoj sobi to isto uraditi kako bi se ispraznila voda iz sistema.
  10. Postaviti zimsku prekrivku preko bazena. Napomena: Kako bi se sprečilo zamrzavanje vode u bazenu, preporučuje se da se koristi plovak protiv zamrzavanja koji se postavlja po dužini i širini bazena. U tabeli je dat prikaz potrebnih dimenzija prekrivača, potreban broj tegova i plovaka.

Napomena: Ukoliko su najavljene izrazito niske temperature (-20C; -30C) potrebno je u mašinsku sobu ubaciti grejno telo kako cevi koje su pod zemljom ne bi zamrzle.

Tabela 1. Dimenzije bazena, potrebnih prekrivki i plovaka protiv zamrzavanja

Dimenzija bazenaDimenzija prekrivkeBroj tegova za pričvršćivanjeBroj plovaka protiv zamrzavanja
3×64,8×7,8912
3,5×75,3×8,81014
4×85,8×9,81216
5×106,8×11,81020
6×127,8×13,81224
7×148,8×15,82128
Pregledi: (650)