Rasveta za bazene – Halogena ili LED rasveta?

Rasveta za bazene predstavlja široko polje popularnih načina na koji možete osvetliti svoj bazen. Bez obzira da li je u pitanju halogena, led ili rasveta koja menja boje (popularno RGB rasveta), instaliranje rasvete u bazenu doprineće estetskom i korisničkom uživanju. Osnova od koje treba poći prilikom izbora rasvete za bazen jeste da jedan reflektor osvetljava od 25 do 30 m2 vodene površine. Ova preporuka je dobra kada su je za oblogu bazena korišćen lajner ili stakleni mozaik. Za bazene koji imaju tamniju podlogu preproučuje se da se instalira više reflektora na manju kvadraturu vodene površine. Takođe, važno je napomenuti da reflektor za bazene treba uvek biti instaliran u vodi.

Reflektori mogu biti nadzidni ili ugradni, zbog toga treba voditi računa o tome da ako se nalazite u fazi izgradnje bazena potrebno je obezbediti nišu za reflektor, a ukoliko ste bazen već izgradili a u nekom momentu odlučite da ipak želite rasvetu, možete lako postaviti nadzidni reflektor.

Napomena: Za lajnerske modele postoje posebni modeli rasvete za bazen koji su prilagođeni njima, a ukoliko želite nadzidne reflektore možete iskoristiti set za montažu nadzidnih reflektora na lajner.

Izbor: Halogena ili LED rasveta?

Halogena ili Led rasveta za bazen je pitanje koje muči korisnike bazena godinama unazad. Iako je halogena rasveta za bazene zastupljenija, njena prednost se danas ogleda u niskim cenama, jakoj svetlosti koju daju i lakom servisu. Sa druge strane LED rasveta doživljava revoluciju poslednjih godina i postaje sve zastupljenija. Danas, LED rasveta postaje najefikasnije osvetljenje u smislu potrošnje energije, koristi manje struje i traje znatno duže od halogenih sijalica.

U narednoj tabeli dat je prikaz ključnih razlika između halogene i LED rasvete:

Tabela 1. Halogena vs. LED rasveta

 Halogena rasvetaLED rasveta
Osvetljenje i kvalitet svetlaSvetla, poput bakljeJako svetlo, efekat sjaja
Trošak kupovineod 5.000 do 10.000 dinaraOd 11.000 do 30.000 dinara
Trošak struje5x više od LED5x manje od Halogene
Boja osvetljenjaBela (može biti zamenjena sočivima u boji)– Bela- U više različitih boja
AutomatizacijaNema integrisanih opcijaMogućnost upravljanja putem daljinskog
Povezivanje rasveta u bazenu a830a

RGB rasveta ili rasveta koja menja boje specifična je zato što daje mogućnost korišćenja bele, crvene (Dv =660mn), zelene (Dv=525nm) ili plave (Dv=460mn) boje. Kod ovih modela rasvete za bazene specifično je to da se njima upravlja putem daljinskog upravljača, a pojedini modeli imaju mogućnost  upravljanja i putem wi-fi senzora. RGB rasveta omogućavaju kreiranje svetlosnih efekata koje generišu i do 256 različitih boja i nijansi. Njihova proizvodnja je na bazi visokokvalitetnih LED svetala sa životnim vekom i do 80.000 sati.

Kako povezati rasvetu u bazenu?

Refelektori u bazenu moraju biti instalirani unutar vode i priključeni na transformator koja pretvara električnu energiju na 12V. Pored toga potrebno je da svaki reflektor ima razvodnu kutiju i bužir kako bi se instalacija sprovela do transformatora i komandnog ormara.

Pregledi: (1160)